Blog

Camera op de werkvloer: Een gids voor werkgevers

Als juridisch expert wil ik werkgevers een inzicht bieden in de wetgeving omtrent cameratoezicht op de werkvloer. Dit blogartikel baseert zich op de Belgische Camerawetgeving en de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) Nr. 68. Wanneer is welke regelgeving nu van toepassing?

Lees meer

NIS 2 - richtlijn: niet enkel cyber!

NIS staat lettelijk voor: Network and Information Systems Directive. Het gaat over ‘maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie’. Het zou aldus een misvatting kunnen zijn dat de NIS 2-richtlijn uitsluitend draait om een versterkt kader voor cybersecurity. Deze aanname kan leiden tot een gevaarlijke blindheid voor de cruciale rol van fysieke security.

Lees meer

Waarom ik pleit voor conscious contracting

Traditionele contractsluiting kan valkuilen hebben van tijd - en energieverlies. Vanuit deze ervaringen ben ik een fervent voorstander geworden van conscious contracting: een benadering die juist zorgt voor tijds - en energiewinst en een duurzame samenwerking creëert.

Lees meer

Security compliance in hoogrisico-omgevingen

Voor organisaties die opereren in hoogrisico-omgevingen of die beschikken over kritieke infrastructuren, is het van essentieel belang om compliant te zijn met de relevante securitywetgeving. Maar wat betekent compliance precies en waarom is het zo belangrijk?

Lees meer

Wat kan en mag een bewakingsagent doen?

Dit artikel belicht de rol en bevoegdheden van bewakingsagenten, gereguleerd door de Wet private en bijzondere veiligheid, en benadrukt hun preventieve taken, beperkingen en verantwoordelijkheden

Lees meer

Essentiële elementen in beveiligingscontracten

Als verantwoordelijke voor de aankoop van beveiligingssystemen zoals CCTV (camera), toegangscontrole en alarmsystemen, is het cruciaal om de beveiligingscontracten juist te onderhandelen. In dit artikel deel ik waardevolle tips en essentiële elementen om op te letten bij de onderhandeling.

Lees meer

Biometrie: er komt meer licht in de duisternis

Er is steeds meer interesse in toepassingen met biometrie om gebouwen en goederen te beveiligen. Wat zijn de wettelijke voorwaarden? De Gegevensbeschermingsautoriteit komt met een eerste aanzet van antwoord.

Lees meer

Personeel vinden als installatiebedrijf

Technieker of monteur binnen de wereld van technische installatiebedrijven lijkt zowat een knelpuntberoep te worden. Hoe kan je dit oplossen als bedrijfsleider? Een tip.

Lees meer

Tijdelijke (COVID-19) verhoogde investeringsaftrek voor beveiliging

De overheid kent in 2020 een tijdelijk fiscaal voordeel toe van 25% (tegenover 20,5%) aan eenmanszaken, kleine vennootschappen en vrije beroepers voor bepaalde investeringen in beveiliging van beroepslokalen of bedrijfsvoertuigen.

Lees meer

Nog 7 vragen en misverstanden over de camerawet

Camera's spreken tot de verbeelding. Naar aanleiding van mijn eerder artikel (14 augustus 2020) kreeg ik heel wat vragen: Wat met een smart deurbel? Of met een werfmast? Mag ik camera's inzetten met gezichtsherkenning? Mag ik een drone gebruiken? In deze blog een aanzet tot antwoorden!

Lees meer

Misverstanden over de camerawet

Er bestaan heel wat misverstanden over onze Belgische camerawet. Zowel bij installateurs van CCTV - systemen zelf als bij hun klanten. Hoe zit het met opnames? En met het pictogram? Mag je de straat filmen? Enkele antwoorden!

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x