Blog
Waarom de Cyber Resilience Act belangrijk is voor fysieke securityprofessionals
De Cyber Resilience Act (CRA) is een nieuwe Europese verordening die de cyberveiligheid van producten met digitale elementen naar een hoger niveau tilt. Voor fysieke securitymanagers én aanbieders van beveiligingsoplossingen – zoals fabrikanten en integratoren – is de CRA een gamechanger.
Camera op de werkvloer: Een gids voor werkgevers
Als juridisch expert wil ik werkgevers een inzicht bieden in de wetgeving omtrent cameratoezicht op de werkvloer. Dit blogartikel baseert zich op de Belgische Camerawetgeving en de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) Nr. 68. Wanneer is welke regelgeving nu van toepassing?
NIS 2 - richtlijn: niet enkel cyber!
NIS staat lettelijk voor: Network and Information Systems Directive. Het gaat over ‘maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie’. Het zou aldus een misvatting kunnen zijn dat de NIS 2-richtlijn uitsluitend draait om een versterkt kader voor cybersecurity. Deze aanname kan leiden tot een gevaarlijke blindheid voor de cruciale rol van fysieke security.
Waarom ik pleit voor conscious contracting
Traditionele contractsluiting kan valkuilen hebben van tijd - en energieverlies. Vanuit deze ervaringen ben ik een fervent voorstander geworden van conscious contracting: een benadering die juist zorgt voor tijds - en energiewinst en een duurzame samenwerking creëert.
Security compliance in hoogrisico-omgevingen
Voor organisaties die opereren in hoogrisico-omgevingen of die beschikken over kritieke infrastructuren, is het van essentieel belang om compliant te zijn met de relevante securitywetgeving. Maar wat betekent compliance precies en waarom is het zo belangrijk?
Wat kan en mag een bewakingsagent doen?
Dit artikel belicht de rol en bevoegdheden van bewakingsagenten, gereguleerd door de Wet private en bijzondere veiligheid, en benadrukt hun preventieve taken, beperkingen en verantwoordelijkheden
Essentiële elementen in beveiligingscontracten
Als verantwoordelijke voor de aankoop van beveiligingssystemen zoals CCTV (camera), toegangscontrole en alarmsystemen, is het cruciaal om de beveiligingscontracten juist te onderhandelen. In dit artikel deel ik waardevolle tips en essentiële elementen om op te letten bij de onderhandeling.
Biometrie: er komt meer licht in de duisternis
Er is steeds meer interesse in toepassingen met biometrie om gebouwen en goederen te beveiligen. Wat zijn de wettelijke voorwaarden? De Gegevensbeschermingsautoriteit komt met een eerste aanzet van antwoord.
Personeel vinden als installatiebedrijf
Technieker of monteur binnen de wereld van technische installatiebedrijven lijkt zowat een knelpuntberoep te worden. Hoe kan je dit oplossen als bedrijfsleider? Een tip.
Tijdelijke (COVID-19) verhoogde investeringsaftrek voor beveiliging
De overheid kent in 2020 een tijdelijk fiscaal voordeel toe van 25% (tegenover 20,5%) aan eenmanszaken, kleine vennootschappen en vrije beroepers voor bepaalde investeringen in beveiliging van beroepslokalen of bedrijfsvoertuigen.
Nog 7 vragen en misverstanden over de camerawet
Camera's spreken tot de verbeelding. Naar aanleiding van mijn eerder artikel (14 augustus 2020) kreeg ik heel wat vragen: Wat met een smart deurbel? Of met een werfmast? Mag ik camera's inzetten met gezichtsherkenning? Mag ik een drone gebruiken? In deze blog een aanzet tot antwoorden!
Misverstanden over de camerawet
Er bestaan heel wat misverstanden over onze Belgische camerawet. Zowel bij installateurs van CCTV - systemen zelf als bij hun klanten. Hoe zit het met opnames? En met het pictogram? Mag je de straat filmen? Enkele antwoorden!